Aprilsnarr


Har du blitt lurt i dag da? Nei, ikke jeg heller. Men hvor kommer egentlig tradisjonen med aprilspøker fra?

Tradisjonen er etter alt å dømme fransk
, og en teori er at det var i forbindelse med overgangen fra juliansk til gregoriansk kalender i 1582 man innførte en skikk der man skulle henge «aprilsfisken» Le Poisson d’Avril på de som ikke helt hang med og fortsatt startet året 1 april etter gamlemåten. Betegnelsen brukes fortsatt i fransktalende land.

Poisson d’Avril er forresten også navnet på internspøken på Boardgame-geek. Et mystisk, sjelden og ubeskrivelig komplisert spill som alle selvsagt skryter av…

Det er ikke usannsynlig at det er en enda eldre tradisjon å ha en dag på våren der alt er lov, og man kan narre andre opp i stry mer eller mindre ustraffet.

Hva kjennetegner egentlig en god aprilspøk da? Jeg synes egentlig de viktigste kriteriene er at de er plausible, og narrer de lettlurte opp i stry. Derfor må de inneholde et element av deltagelse. ALt for mange av de såkalte «aprilspøkene» i media er bare en litt dum/usannsynlig historie, og med mindre de har et aktivt kommentarfelt som kan samle for ettertid en oversikt over de som gkk på limpinnen blir det bare dumt.

En klassisk variant der er historier om bedrifter som må kvitte seg med en eller annen vare til underpris så det er førstemann til mølla. Enten det er bensin til 5,- literen, eller rødvin fra polets lagre som må ryddes unna før sommeren. Et godt eksempel er en spøk Gjengangeren (lokalavisa hjemme) hadde i 1987. Cruiseskipet Black Prince skulle begynne å gå på sommercruise etter en større ombygging. (Dette var sant.) Men før de kunne starte ruten måtte båten ny-sertifiseres (sant) og det skulle gjennomføres redningsøvelser og evakueringsøvelser i ytre Oslofjord (også sant), samt test av underholdningstilbud og restaurantene ombord (ikke sant).

Black Prince etter ombygging. (Bilde: Fred. Olsen Cruise Lines)

Derfor trengte de «prøvekaniner» og det 300 første som møtte opp personlig hos avisa fra klokka 08:00 1. april ville få inntil 4 gratisbilletter til et ekslusivt helgecruise i påskehelga (i midten av april), all-inclusive. Det eneste kravet var at man var villig til å delta på en redningsøvelse underveis, og fylle ut et 3 siders skjema på slutten av turen. Naturligvis var det lang kø utenfor avislokalene når klokka ble 8…

For det er også et viktig moment, spøken må skje om morgenen, og kan avsløres klokka 12:00, dermed reduseres sjansen for at de som lar seg lure advarer andre.

Min beste spøk var et år under UKA i Trondheim, der jeg hadde fått «låne» 3-åringen til ei venninne når UKEgjengen vår skulle ha morgenmøte. Jeg fortalte at dessverre måtte hun være med, siden mammaen var syk, selv om det egentlig ikke var «min helg»… Cue massive hakeslepp og to personer som omgående meldte seg som barnevakter ble sendt for å få tak i lakrislisser, nesespray med jordbærsmak og nyeste nummer Donald Duck. Treåringen spilte selvsagt rollen til perfeksjon (etter solide bestikkelser med sjokoladekake).

Så det er egentlig bare å begynne å planlegge, hvis du virkelig skal lure noen neste år.