Kosmorama 2012 – Dag 4 – En filmmogul, en politimann og ei skytterjente kommer inn i en bar…


Fjerde dag på Kosmorama var et planlagt lite hvileskjær for min del, med kun 3 filmer på programmet.Heldigvis skuffet ingen av de tre. Du kan lese mer om filmene på Kosmorama.no så jeg skal ikke repetere det her. Alle bilder er også hentet via Kosmorama. I morgen blir det mer business as usual, og jeg håper å få med meg 5-6 filmer i løpet av dagen.

Dagen ble startet med Corman’s World, om den ekstremt produktive filmskaperen Roger Corman. Han har snaut 400 filmer på samvittigheten. Ingen av dem er viderer Oscarmateriale, men han har vært en trendsetter, og har vært den første til å gi sjansen til en lang lang rekke skuespillere og regissører i Hollywood. Det er morsomt å se hvordan hans selvlærte og nøysommelige tilnærming kobles md grunntanken om at man skal gi publikum det de vil ha! En fin dokumentar som minner litt om dokumentaren om exploitation-bevegelsen i amerikansk film som ble sendt i fjor.

Verste tilfelle av fotsopp vest for Mississippi

Du fikk ikke med deg den ''Ikke tøft å være død''filmen på skolen du?

Jeg hadde fått en drøss anbefalinger om å se irske The Guard. En forsoffen og respektløs landsens politimann mnå hanskes med en FBI-agent som skal bstå i jakten på narkosmuglere, korrupte kollegere, hensynsløse gangstere og en dødsyk mor. Det høre kanskje ikke ut som utgangspunktet for en actionkomedie, men det fungerer utmerket! Mye takket være Brendan Gleeson, som er perfekt i rollen, mens Don Cheadle er en god FBI-agent ute i ukjent terreng. Den kan minne litt om Hot Fuzz, men er betraktelig med jordnær. Filmen var utsolgt, og har vært det hele uka, synd den ikke ble satt opp i storsalen, siden markedet tydligvis er der. Utvilsomt den morsomste filmen jeg har sett på kino i år!

Gerry benytter gjerne ''betal for en, ta to''-kampanjer

Problemet med en utsolgt sal var at filmen kom i gang 10 over, så jeg hadde kun tiden av veien ned til kveldens finale, førpremiere på The Hunger Games. En streng kinovert fortalte at det var vakter til stedet i salen, og siden det var førpremiere var det strengt forbudt å ta bilder eller filme. Sist jeg sjekket gjelder det alltid på kinovisninger, men bevares: Det var sikkert en måte å få frem det eksklusive i at Kosmorama har fått denne førpremieren.

Aren't you a bit short for a Stormtrooper?

Ville en film primært myntet på 14 år gamle jenter kunne holde på interessen min i over 2 timer? Det korte svaret: Jada uten problem. Timingen i filmen er helt riktig, de setter ikke i gang selve jakten for tidlig, for det kunne blitt langdrygt, samtidig som jeg tror de trenger tiden de bruker på set-up’en for at vi som ikke kjenner bøkene skal kunne henge med. Det er en god del svakheter og plothull i historien, men det må nok boken lastes for. Jeg har ikke lest boka, men de jeg kjenner som har gjort det sier at noen av problemstillingene belyses der. Det største plothullet er selvsagt at etter 74 år burde alle distriktene valgt samme løsning som de to første, trent dedikerte ynglinger, siden det tydligvis hadde vært en god strategi. I boken nevnes det visst at det teknisk sett er forbud, og kun de rikeste distrikene kan betale seg unna sperren. Ikke at det egentlig forklarer så mye, siden det uansett ikke koster allverden å trene noen gladiatorer, og det kan gjøres uten å trekke for mye oppmerksomhet mot det.

Nei jeg er ironisk nok født i tvillingene, pussig du spurte

Det er ganske naturlig å sammenlikne filmen med japanske Batoru rouaiaru (Battle Royal) fra 2000 eller The Running Man fra 1987. Filmen er ikke like hypervoldelig og kreativ som de japanske skolebarna, men samtidig er Jennifer Lawrences Katniss Everdeen en vesentlig mindre cheesy helt enn Arnold Swartzeneggers Ben Richards. Fremstilingen av The Capitol har lånt mye av Luc Bessons The Fifth Element, men det er greit nok det. At det ikke er mye blod og gørr er forståelig når man tenker på at dette er en amerikansk film, rettet mot ungdom. Tenåringsjenter kan saktens ha verre forbilder enn skytterjenta, så får kun billettsalget avgjøre om de to neste bøkene i triologien også filmatiseres. Alle hovedrolleinnehaverne har lovet å returnere om det blir aktuelt. Kan ikke være bare fancy kunstfilmer og rare språk på Kosmorama heller, så det var en ok film å få med seg.