Mokkamenn og bondetamper


Mokkamenn smaker neppe så godt, mokkabønner derimot! (Bilde: Nidar)


Til alt hell for pressen så klarte vokalisten i Plumbo å tråkke solid i salaten under gårsdagens direktesende Spellemannspris. I et anfall av lite gjennomtenkt showmanship smalt han til og dro en flau vits om prisutdelerene Madcon. Madcon ble fly forbanna, NRK varslet «Krisemøte» i forbindelse med PLumbos planlagte deltagelse i Melodi Grand Prix, og vokalisten i Kaizers tømte likegodt en pils i hode på den skyldige skrønemakeren på direktesending.

Heldigvis er det ikke alle som har dusja i bensin, noen er mindre lettantennelige enn andre. Dagen derpå unnskylder selvsagt alle seg, selv om Plumbo selv fikk noen timers forsprang, og la seg langflate med en gang.

Men altså, er ikke dette kroneksempelet på storm i et eggeglass i lille provinsielle Norge? Det var tross alt litt mer schwung over utpipingen av Michael Moore på Oscarprisutdelingen der han klaga på George W. Bush. Her klarer vi fyre oss opp på en vits som er hakket over «hehe, dere er negre dere!». Selvsagt er det barnslig å lage et poeng av hudfarge, men det var vel lite i avleveringen av kommentaren som skulle tilsi at den var ondsinnet ment?

En ting er at Madcon virker i overkant selvhøytidelige og snurte. Ærlig talt, det å kalle noen «et fittehøl» er dårlig stemning det og, uansett hvor sur du er. (Er det forresten bedre å slenge om seg med kjønnsdiskriminerende skjellsord, enn vitser basert på utseende egentlig?) Og hva pokker hadde egentlig gitaristen i Kaizers med dette å gjøre? Ølkasting er godt under nivået man bør legge seg på om man ønsker å oppfattes som noe i nærheten av voksen og gjennomtenkt.

Det er kanskje positivt at vi lever i et så kjedelig og stabilt samfunn at en flåsete slengkommentar i seiersrus klarer avstedkomme så mange nettavissaker, twittermeldinger og synsing. Selv ikke Vebjørn Rodals klassiske «Å æ snudd mæ og der kom det en svarting» når han mistet sølvet på oppløpet på 800 meter i OL i 2000 til Wilson Kipketer, klarte å dra i gang folk like kraftig.

Dessuten er det vel verd å minne om Ricky Gervaises bevingede ord: Some ask me if there is anything you can’t joke about, and I answer «No, there is nothing you can’t joke about, it all depend on where the humor come from.» And whenever somebody say «you stepped over the line» my first though is «but who drew that line in the first place?»