Når slutter barn å være barn på nett?


Heidi Helen Sveen mener «barnebloggere» selger barndommen sin til høystbydende, og ikke vet hva de risikerer. Titus Flavius Vespasianus, bedre kjent som Vespasian, påpekte allerede for snaut 2000 år siden at «penger lukter ikke».

Sveen bruker barbiebloggeren «Voe» som eksempel. Hun begynte å skrive som 13 åring, fikk snart faren som personlig manager, og tjente på det meste en halv million i året på reklame og sponsing. Før hun «la opp» i fjor, etter 2 år på rosablogg-tronen. Hun var lei, av mas, mobbing og styr. Fair enough, det siste jeg hørte var at hun har tatt opp igjen skrivingen sin. Men greit, la oss ta utgangspunkt i henne. Det er for det første alltid en risiko med å bli kjent i sine formative år. Bare spør alle barnestjernene som har gått på en smell, mens noen, som Lindsay Lohan og Drew Barrymore, jobber for å holde liv i karrieren sin, har andre, som Macaulay Caulkin falt helt av radaren, etter en nedadgående spiral med dop og faenskap. Ja, det kreves en del support og oppfølging når unge mennesker plutselig finner seg i spotlyset. Likevel trenger vi vel ikke male fanden på veggen.

En typisk norsk tenåring, ikke sant? (Bilde: voe.blogg.no)


Internett er ikke en velegnet barnevakt under noen omstendigheter. Det er et trist faktum at alt for mange legger igjen det de har glemt av normal høflighet og dannelse når de logger seg på nettet, siden de kan gjemme seg bak en illusorisk anonymitet. Det er bare å lese kommentatorfeltet på en tilfeldig valgt youtube-video, eller nyhetsartikkel, og du kan lett miste troen på intelligent liv her på planeten. Så en viss tilvenning og foreldrekontroll er på sin plass når man slipper smårollinger ut på nett.

Men jeg synes det begynner å bli parodisk når man omtaler tenåringer som «barn» i en slik sammenheng. Facebook har vel en aldersgrense på 16 år, og selv om utvilsomt mange bryter denne, så er jo det en avgjørelse foreldrene i alle fall har et visst innsyn i. Tilsvarenden for de aller fleste bloggtjenester. Og selv om sikkert det er en del barn som også blogger, så er det nok ikke mange 11-12 åringer som sponses av Middelfjert&co, eller har tusenvis av lesere. Eventuell mobbing kommer nok da i all hovedsak fra alt eksisterende krefter i omgangskretsen til de som utsettes for det.

Sveen har også gått i fellen å bruke begrepet «blogging», som om det skulle innebære noen form for meningsfull avgrensning på nettadferd. En «blogg» kan være så mangt, det kan være en utvidelse av Facebookprofilen din, arvtageren etter de gammeldagse private nettstedene, en artikkelsamling, en fagside, eller en online-dagbok. Eller for den del en kombinasjon av alt sammen.

Jeg tror ikke det store problemet med mindreårige som blogger ligger i faren for mobbing eller hets. Om det er en slik uttalt risiko er uansett løsningen ikke å forhindre barna fra å blogge, da er det mobberne som må stopper og straffes. Nei faren er nok langt større for at de unge bloggerne risikerer å dele informasjon som ikke burde være tilgjengelig på nett. At det er en del individ som av mindre aktverdige grunner synes det er stas med glossy bilder av oppsminkede og oppdollede småjenter er i og for seg heller ikke til å komme fra, men de utgjør neppe særlig risiko. Her er det i langt større grad tjenester som chatroulette og lignende foreldre burde sette grenser for om arvingene deres har exhibisjonistiske tendenser.

Uansett, vi lever i 2011, internett og sosiale medier har kommet for å bli. Teknisk Ukeblad hadde for en tid tilbake en interessant artikkel der fokuset var det diametralt motsatte: Mødre holder jentene unna moderne teknologi i alt for stor grad, noe som gjør utslag på realfagskompetansen til unge jenter. Det var sivil ingeniør Janne Aas-Jakobsen.som kom med denne påstanden. Unge jenter har mindre tilgang på dataspill, er mindre datakyndige, og skjermes i langt større grad for ny teknologi enn gutter. Dette enda det ikke skulle være noen åpenbare grunner til at unge jenter er mindre interessert i tekniske duppeditter, internett, dataspill eller vitenskap enn unge gutter.

Jo før de begynner å surfe på nett, jo før kan de oppdage datamanipulerte bilder av Justin Bieber og slashfic med rollefigurene i Twilight (Bilde:BCNN4youth)


Vi er på ville veier om det blir slik at guttene får 3-4-5 års forsprang på jentene når det kommer til teknisk kompetanse. Da låser vi samfunnet inn i et svært uheldig, og gammeldags kjønnsrollemønster. Selvsagt må jenter få leke like mye med teknologi som gutter, det må bare tilpasset interessefeltet deres. Og da er kanskje blogging et område jenter trekkes mot. Tradisjonelt fører jenter oftere dagbok, og har gjerne enn større omgangskrets enn gutter i samme alder. Jeg fikk min første epost-adresse for 20 år siden, dengang nettet var nytt og spennede. I min vennekrets, som alltid har vært ganske 50/50 kjønnsfordelt, hadde jeg da 10 kamerater som hadde egen epostadresse, og halvparten av disse hadde også kodet egen hjemmeside, mens det kun var 1 venninne som hadde egen epost. I dag kan vel de færreste på min alder tenke seg en hverdag uten internett og sosiale medier, men det er likevel fremdeles slik at unge gutter får egen epost i snitt ett år tidligere enn jenter, skal vi tro tall fra USA.

Så i stedet for å klage på at «Voe» og andre rosabloggere setter en skummel presedens for hva unge skal drive med på nett, så bør hun kanskje heller få ros for å være blant de som belyser at internett også har en bruksområde for unge jenter. Så får heller mor og far titte de håpefulle i kortene til de er erfarne nok til å fly solo på nett…