Det er lov å planlegge, også for Trondheim Bydrift


Nå blir måkene glad! (Bilde: Adressa.no)

Mai lurer like rundt hjørne og like forutsigbart og upopulært som et herpesutbrudd har selvsagt X-russefesten gått av stabelen i Trondheim. 1000vis av tøyseruss-studenter i starten av 20-årene har hatt en siste utblåsning før eksamensstyret begynner. Som en hver med minimum av gangsyn kan forvente blir det en del søppel og kroppsvæske som resultat av en slik rotbløyte.

Nå har jeg bodd i Trondheim i ganske mange år og det er minst 10 år siden den første av disse årvisse hendelsene inntraff. Dengang var det stort sett kun studenter fra Gløs som herjet fra seg på kjellerne på Moholt, men så har etterhvert Dragvoll, HiST og annen kreti og pleti hengt seg på.

Resultatet er i alle fall et søppelberg av dimensjoner som ligger igjen til de som kommer dagen derpå, fortrinnsvis folk som ikke var med på selve festen.

Men hva tenker egentlig Trondheim Bydrift på?

Enhver mellom 20 og 30 med tilgang på Facebook har vel fått med seg oppseilingen til denne bakkanalen. Det er som sagt en ganske årviss greie. Det er helt greit at den er uønsket og medfører problemer, men det samme kan sies om rumenske tiggere, fotballsupportere/juletrær som skal gjeste Lerkendal eller fjortissfylla natt til 1. mai. Det betyr ikke at man ikke skal prøve å minimerer skadene og effektene av happeningen. Det kan da umulig være så fuckings vanskelig å kjøre ut noen pissoar/utedasser til de vanligste fyllekule-stedene i Trondheim og eventuelt la de stå til over 17. mai. (Så den ekte russen og kan bruke dem.) Marinen, Festningen, Dødens dal, og hvilke andre steder som måtte være populære samlingssteder for impro-fyll. (Jeg er ganske sikker på at politiet har en liste over «dei faste postane.») Videre så er det generelt alt for dårlige søppelkasser/containere i Trondheim. Det gjelder ikke kun i mai, men generelt hele sommersesongen. Folk har ikke mulighet til å drasse med seg pant, brukte engangsgriller og annet rask inn på utesteder eller lignende så den uttrevlede klisjeen «ta det med hjem igjen», fungerer ikke.

Det er og de som sutrer i kommentarfeltene i avisene over at politiet «ikke gjør noe». Tross alt er det forbausende lite bråk, vold og krangling på disse kjempefestene, så jeg skjønner onkel blå godt jeg. Bedre å ha folk samla ett sted enn i fri flyt over hele byen. Dessuten har de langt viktigere ting å jobbe med enn en gjeng blide og stupfulle folk i primærfargede klær.

Det betyr ikke at de ikke burde stenge Marinen natt til 1. og 16. mai. Problemet her er at Marinen er uoversiktlig, og i motstening til X-russen har den vanlige russen langt mindre rutine i å drikke seg canacas, og i å jage bort drittunger og fjortisser som henger seg på. Men altså, det er greit å huske, i blodtåka over disse fæle studentene, at det tross alt bare er søppel, jeg har ikke lest om aktivt hærverk i alle fall. Ingen knuste vinduer, velta biler eller påtente frukttrær. Med andre ord er det all grunn til å tro at påkjenningen ved disse årvisse festene hadde vært redusert betraktelig om Bydrift la litt slagplaner. Drit i om det ikke strengt tatt er deres ansvar, de skal drifte byen, og når innbyggerne i byen bruker byen, bør man forvente at «støtteapparatet» legger til rette så skadevirkningene blir minst mulig. Det er meg bekjent ingen som «arrangerer» nyttårsaften heller, men likevel har de fleste byer litt ekstra folk på vakt til å rydde opp i etterkant.

Dessuten er det fånyttes å diskutere om ikke «noen» burde ta ansvar og arrangere slike ting i ordende former. For det første fordi slike eventer ikke vil stoppe opp av seg selv om ikke «noen» gjør noe, for det andre fordi jeg sterkt tviler på at slike «noen» finnes.

Russen i byen er selvsagt ikke bare englebarn de heller, der de «kriger» seg i mellom. Ikke spesielt fordi de er trøndere, eller urutinerte når de slår seg på flaska, men det er nå en gang slik at russetiden er et vårslepp, der ikke kun positive ting skjer. Det kommer garantert til å dukke opp artikler om voldsepisoder, hærverk, voldtekter, mindreårige som sjenkes fulle og så videre. Det er likevel de store tallenes tale, når X antall mennesker drikker seg passelig salongfulle på heimert og en kasse øl, vil det alltid være Y råtne epler som trekker strikken for langt. Men hva er alternativet? Skal vi innføre portforbud og meldeplikt? Eller skal vi akseptere at i et fritt samfunn så er dette overgangsritualet og feiringen av at man er ung og lovende, at det er vår og varmt, at alle muligheter er åpne og ingenting umulig, noe vi får leve med. For hvor mange av de sure replikkene og kommentarene har ikke et ørlite stikk av missunnelse fra folk som kjenner at ungdomstiden ubønnhørlig er over og at de selv sitter fast i den harde virkelighetens grå edderkoppnett av forpliktelser og ansvar? Ut i fra Facebook-kommentarene en del kjente har postet i dag, er det visst en del kuer som har glemt at de var kalver en gang de og.