Hva er verst? Å være en «neger» eller en «vits»?


«Negresse», eller som det heter nå: Menneske med XX-kjønnskromosomer med større tetthet melanin i epidermis

Kommentatorene til TV2, Øyvind Alsaker og Grå-Lars Bohinen opplevde at småskravlingen før kampen Hønefoss – RBK gikk på direkten. Det mange har hengt seg opp i er ordvekslingen:

Alsaker:- Leo Olsen. Hva er det for noe, da?
Bohinen:- Er nå en neger da.

Og for å avklare det, Leo Olsen er mørkere i huden en de fleste heimfødningen her på berget.

De smertefullt krenkbare fyrer seg selvsagt opp, siden i deres verden ble ordet «neger» utryddet på åttitallet. Leo Olsen selv så ikke problemet til å begynne med, men noen har kanskje hvisket ham i øret at her burde han bli opprørt. Hvorfor tar vi ikke trønderske bygdegutter i forsvar? De ble omtalt som stakkarer som ikke hadde bedre å gjøre enn å smelle kjærestene sine på tjukka. Eller hva med keeperen Steve Clark, som fikk sitt pass påskrevet som «a fucking joke». Det er klart, å være siste-skanse på en dumpekandidat innbyr ikke til mange lovord vanligvis, men det er nå likevel litt ufint da. Han er ikke helt Jørn Jamtfeil heller stakkars.

På skalaen av omtale tror jeg nok de fleste er enig i at det nok er vesentlig verre å bli kalt en skikkelig vits enn å få høre at de har et pussig navn som passer en stereotypi. Hadde dette vært noe gutta hadde sagt på direkten så hadde saken stilt seg litt annerledes, ikke minst siden de burde holde seg nøytrale. Men her er det snakke om en privat samtale mellom to herrer i «sin beste alder»  (eller «over middagehøyder» som det også heter. Tror noen at om man hadde plassert en skjult mikrofon blant tilfeldige tilskuere på en fotballtribune hadde det kommet kun politisk korrekte kommentarer? Naturligvis ikke, på fotballkamp kritiserer man egne og andres spillere hardt og nådeløst. I fremtiden sørger kanskje TV2 og andre kanaler for ikke å utsette kommentatorene sine for «hemmelig avlytting», så unngår de å sende halvplatte morsomheter og at de fintfølende føler seg pinlig berørt. Som en bonus slippervi  slike idiotiske mediesaker

Heldigvis er det flere som ser det på denne måten, så jeg vet jeg ikke er den eneste som stusser på virkelighetsoppfatningen til de som har følt det påkrevd å kommentere dette. Vedkommende hos Likestillings- og diskrimeringsombudet som presenterer å påstå at når TV2 aksepterer at slikt kan skje når en kommentator havner på luften uten å vite det betyr det at de aksepterer rasisme, burde derimot sterkt vurdere sin stilling. For her har Bjørg Unstad i samfunnsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) tydelig erklært at hun enten er rape gal eller har komplett dissonans med normal språkbruk. Hadde Bohinen&Alsaker brukt neger som et skjellsord på lufta ville saken selvsagt stilt seg annerledes. Men her slarver de kun om at «Leonidas» er et uvanlig navn i Norge, men at fyren er mørk er det ikke så pussig. Er dette rasistisk? Er stereotypien «Noen navn er ikke så vanlige i Norge -> noen hudfarger er ikke så vanlige i Norge» rasistisk? Nei Bjørg det er ikke det. Norge har mange problemer med manglende forståelse og respekt mellom folkegruppene. Folk med utenlandsk bakgrunn sliter med å komme inn i arbeidslivet i jobber utover rene tjenesteytingsyrker mens norske jenter skjelles ut som horer av beskjeggede pater familiaser på Grønland om de har håret løst. Det skulle være nok å ta tak i, fremfor å bli bestyrtet når to personer bruker betegnelsen «neger» på riksfjernsyn.