Å gi ungdommen øl før idretten tar dem fungerer ikke alltid


Studentenlekene 2010 - avholdt i Trondheim, med NTNUI som arrangør

NTNUI, studentidrettslaget på NTNU var i helga arrangør av studentlekene 2010. I løpet av tre dager deltok 1860 studenter fra det ganske land i 76 øvelser i 18 idretter. Alt i alt en stor suksess, og det er imponerende at NTNUI klarer å arrangere det. Dessverre skar det seg litt på oppløpet. Som Adressa kan melde så det ut som en svinesti på Dragvoll på søndagsmorgenen, etter lørdagens avsluttingsbankett.

Studenter som kom på campus for å ta en søndag på lesesalen måtte bare gi opp, og det er tydlig at det har sviktet en del i planleggingen av denne festen.

En ting er at man bruker et «offentlig område», selv om Dragvoll ligger langt til skogs må det nesten regnes som sådan, til en slik fest. I provinsielle Trondheim er det begrenset med steder der man kan bespise 1800 mennesker på en gang. Noe helt annet er at man ikke har en god rutine på ryddesjauen etterpå, enhver skjønner at det blir mye å rydde opp etter så mange mennesker i festhumør. Og da hjelper det lite å i ettertid innrømme at det har sviktet. Det er synd at et så godt gjennomført arrangement skjemmes av denne fadesen, men her har NTNUI bare å legge seg langflate. En tommelfingerregel er jo at en person bruker to timer på å rydde etter tyve. Så man burde hatt i hvertfall 100 personer i bakhånd til å ta ryddesjauen natt til søndag, og eventuelt en finpuss i løpet av søndagen, med mer grundig vasking. I tillegg har det nok vært litt dårlig «nabovarsel» særlig til Dragvoll-studenter som ikke er aktive i idrettsmiljøet.

Situasjonen på Dragvoll morgenen etter at 1800 idrettssjeler i fri dressur hadde spist og drukket fra seg (Bilde hentet fra Adresseavisen)

Man burde i etterpåklokskapens lys sørget for søpleposestativ til tomgods så dette kunne pantes enkelt i etterkant, og som før nevnt en 100 stykk til å rydde og samle skrot, gjerne også underveis i laget. Sikkert en del studenter som hadde tatt den jobben for en 500-lapp eller deromkring. Eller arrangørene NTNUI kunne tatt ansvar, holdt seg edru og heller bevilget seg selv en intern avsluttningsfest en kveld etter at gjestene var dratt. Det å spenne ut en eller annen form for gulvdekke, så vaskejobben ble enklere hadde selvsagt og vært en idé.

Et gammelt munnhell sier at man skal gi ungene øl før idretten tar dem. NTNUI har vel visst at det ikke nødvendigvis fungerer! I det organiserte studentmiljøet har et av de siste årenes buzzwords vært «alkoholfokusfrie arrangement»… mulig NTNUI ikke fikk det notatet. Men til syvende og sist synes jeg at NTNUI skal berømmes for at de faktisk tok utfordringen, og arrangerte det som er årets største studentidrettstevne.